Triplet cross-multiplication calculation online. Direct and Inverse Proportions (Indirect Proportions). Easy to use, immediate result.
✅ Tested by user.

Thursday, June 25, 2020

Proč jsem vytvořil stránku s výpočtem trojčlenky online?

Na škole jsem se učil počítat trojčlenku, učili jsme se na to logický postup. V případě přímé úměrnosti něco jako:

2 lidé ....................... výplata 1600 Kč
3 lidé ...................... výplata x

Jelikož bude výplata logicky vyšší, obě šipky po stranách půjdou nahoru - ⬆️⬆️

Potom jsem zapsal do rovnice:

x:1600 = 3:2
2x = 3x1600
x = 3x1600/2
x = 2400

Samozřejmě se dá naučit vzoreček, ale nikdy si na něj hned nevzpomenu. A jsou situace, kdy se rychle hodí znát výsledek, třeba když se upravuje recept na vaření na více či méně porcí. A takhle to rozepisovat na papír není vždy nálada. A tak mě napadlo na to udělal kalkulačku na trojčlenku online.

No a když už jsem udělal kalkulačku na trojčlenku a přímou úměrnost, proč rovnou neudělat i na nepřímou úměrnost? V praxi jsem ji asi nepotřeboval, ale ať je to pohromadě. 😃

Našel jsem i jiné kalkulačky, ale u nich pro výpočet bylo vždy třeba potvrdit nějakým tlačítkem. Povedlo se mi uskutečnění tohoto výpočtu zkrátit o tento jeden krok, čili jakmile zadáte všechny tři potřebné údaje, hned uvidíte výsledek.

Další výhodou této aplikace je, že když budu potřebovat vypočítat více hodnot z sebou, tak si je mohu uložit do dočasného seznamu a ten použít o chvíli později. Tak ať slouží!

Zachovat proporce - jak vypočítat druhý rozměr, když není automaticky?

V mnohých programech a aplikacích, pokud upravujete obrázky, máte možnost rozměry obrázku (výšku a šářku) nastavit napevno tak jak ji zadáte...